Bedrijven en Bedrijfsleven

EOD specialisten staan voor u klaar

donderdag, 1-1-2015  

Wist u dat de EOD in Nederland 1500 tot 2500 explosieven opruimt per jaar? Dit getal ligt vaak veel hoger dan mensen denken. Dit zijn natuurlijk niet altijd bommen of explosieven die net geplaatst zijn. Vaak zijn het explosieven die de EOD opruimt die al jaren of zelfs tientallen jaren ergens liggen. Explosieven zijn nou niet bepaald het eerste onderwerp waar de gemiddelde Nederlander zich mee bezig houdt. En dat is ergens maar goed ook. Het zou wat zijn als we allemaal de hele dag bang zouden zijn om op explosieven te gaan staan. Dankzij de EOD is dat dan ook nergens voor nodig. Zij werken iedere dag zeer hard om Nederland zo veilig mogelijk te maken en houden op het gebied van explosieven. Wat dat betreft is Nederland een heel erg veilig land. Er zijn maar weinig mensen die zich hier bijvoorbeeld met explosieven bezig houden. De meeste omstandigheden waarin de EOD moet uitkomen is dus omdat er oudere explosieven gevonden worden. Wanneer dit gebeurt wordt er altijd met de grootste voorzichtigheid toenadering gezocht. De stappen die de EOD onderneemt zijn:

  • opsporen
  • benaderen
  • veiligstellen

Uiteraard beginnen ze met het opsporen van het explosief. Dit is altijd erg secuur werk. Vaak wordt een explosief gevonden, maar weet men niet waar het explosief zich precies bevindt. Dat moet de EOD dan eerst uitzoeken. Het kan bijvoorbeeld niet eens om een dusdanig gevaarlijk voorwerp gaan. Soms wordt iets voor een explosief aangezien terwijl het dit niet is. Maar voorzichtigheid is natuurlijk geboden. Want het kan het natuurlijk wel zomaar een zijn en dan moet er met uiterste voorzichtigheid te werk gegaan. Als de EOD dat niet doet en het ding op de verkeerde plek tot ontploffing komt kan dit erg vervelende gevolgen hebben. Er worden bijvoorbeeld nog steeds bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en die liggen vaak in gebieden waar ook veel mensen wonen. Zo werd er nu iets meer dan een jaar geleden een bom gevonden in de buurt van het spoort bij Leiden. Als die tot ontploffing zou zijn gekomen op de plek waar de bom werd gevonden dan waren er een heleboel huizen, nog niet eens gesproken over het spoort, de lucht in gegaan. Ook toen heeft de EOD het weer voor elkaar gekregen om de bom onschadelijk te maken.

De EOD aan de slag

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen begint het dus met de opsporen van het explosief. Daarna wordt er uiteraard onderzoek gedaan door de EOD naar wat het daadwerkelijk is. Het explosief wordt dan benaderd door de EOD. Dit moet uiterst voorzichtig gebeuren anders kan de bom zonder waarschuwing tot ontploffing komen. Dit is wat de EOD koste wat het kost wil vermijden. Het gebied waar het explosief gevonden wordt, wordt daarom ook ruim afgezet. Als je niet van de EOD bent, mag je er absoluut niet bij in de buurt komen en dat is natuurlijk maar goed ook. De laatste fase waar de EOD in gaat is het veiligstellen van het explosief. Dit wordt zo gedaan dat het explosief niet meer zomaar tot ontploffing kan komen. De bom wordt dan dus onschadelijk gemaakt. Uiteindelijk wordt deze dan tot ontploffing gebracht op een plek waar er geen mensen in gevaar worden gebracht. Vaak is dit op een open vlakte die dan helemaal wordt afgezet. Een explosief vinden gaat natuurlijk niet zonder gevaar. Daar kan Leemans Speciaalwerken zeker over mee praten. Het is een zeer spannende baan met een hoop uitdagingen. Het zijn natuurlijk niet altijd echte bommen en explosieven die ze vinden. Vaak zijn het ook loze dreigementen. Maar ook die moeten serieus genomen worden. Denk bijvoorbeeld aan de verlaten tassen op stations. Ook hier komt de EOD regelmatig aan te pas om te controleren of het niet echt om een gevaarlijk explosief gaat. In de meeste gevallen is er dan eigenlijk niets aan de hand. Maar we zijn toch wat blij als de EOD toch een bom blijkt te ontdekken en we niet allemaal voor een nare verrassing komen te staan. Terroristische aanslagen zijn iets wat in deze tijden erg serieus worden genomen. En dat moet natuurlijk ook wel.

De EOD stelt ons veilig

We voelen ons veilig in Nederland doordat er uiteenlopende partijen er iedere dag weer voor zorgen dat wij veilig over straat kunnen. Door de EOD bijvoorbeeld die er voor zorgt dat eventuele explosieven op de juiste manier opgeruimd worden. Maar denk ook aan de politie en brandweer die in zulke gevallen vaak als eerste erbij geroepen worden. Het zijn allemaal mensen die er iedere dag weer voor zorgen dat wij veilig in ons bedje liggen. Het is dus zeker iets om eens bij stil te staan. We voelen ons allemaal heel veilig, maar we beseffen ons niet altijd hoe dit voor elkaar gekregen wordt. De EOD werkt iedere dag hard om het zo veilig mogelijk te houden in Nederland. Het werk is zeker niet altijd ongevaarlijk en daarom moet er aan een heleboel regels voldaan worden. Ook voor deze mensen staat de veiligheid natuurlijk voorop en die moet uiteraard nageleefd worden. Hier wordt dan ook streng op gelet. Gelukkig gaat het in Nederland zelden fout op dit gebied. Men weet heel erg goed waar ze mee bezig zijn en hoe ze te werk moeten gaan. En dit is natuurlijk voor iedereen wel zo prettig. Zo kunnen we weer rustig slapen vanavond.


Comments are closed.